Online Huisarts Ruth Slagter
17 augustus 2021

Hoe online ben jij?

Online Huisarts Ruth Slagter over haar digitale score

Op basis van een zorgvraag samen met de patiënt overleggen over een mogelijke behandeling. Of bespreken welke strategie voor de patiënt het beste en het meest gewenst is. Zo bouw je vaak in korte tijd een band met iemand op. De laagdrempeligheid en toegankelijkheid zijn de aspecten van het huisartsen vak die mij het meest aanspreken. Nu de wereld digitaliseert is het de uitdaging om de voordelen van online zorg optimaal te benutten, maar die persoonlijke aspecten juist te behouden.

In mijn privé situatie gebruik ik de digitale mogelijkheden vooral functioneel. Zo doe ik mijn boodschappen en andere aankopen steeds vaker online. Handig en efficiënt. Maar ik probeer juist minder tijd door te brengen op sociale media en nieuwssites, en maak zo bewust meer tijd vrij voor mijn gezin en vrienden. Voor mijn werk doe ik wel veel online zoals beeldbelconsulten, het beantwoorden van e-consulten, en het volgen van het nieuws en de laatste ontwikkelingen op medisch gebied.

In de praktijk waar ik werk waren we al gewend om veel online te doen. Met de komst van COVID-19 werd de vraag van patiënten naar digitale zorg groter, en hebben we de online spreekuren uitgebreid. Vooral in de dagelijkse praktijkzorg is dit heel goed mogelijk. In de ANW zorg, met meer spoedgevallen en ernstigere ziektebeelden, is vaker lichamelijk onderzoek nodig. Toch zijn er in de ANW zorg ook consulten die prima online afgehandeld kunnen worden.

Patiënten zijn erbij gebaat dat de huisartsenzorg vernieuwt. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan meer snelheid. Het is fijn als je als patiënt snel een oplossing krijgt voor een probleem of snel antwoord krijgt op een gezondheidsvraag, zeker als je je ergens zorgen over maakt. Maar ook voor ons als huisartsen is het van belang dat we het vak blijven verbeteren. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid om e-health programma’s aan je patiënten aan te bieden. Of het monitoren van (chronische) patiënten thuis met een digitaal programma. Daar profiteren zowel de huisarts als de patiënt van.

Ik zou de komende vijf jaar graag zien dat huisartsen meer tijd krijgen per patiënt. Dat kan bijvoorbeeld als we tijdswinst halen uit digitalisatie. Daarnaast moet het mogelijk worden om bepaalde taken van ons vak af te stoten zoals avond-, nacht- en weekenddiensten. Wat mij betreft moet de belangrijkste focus van de huisarts blijven liggen op het bieden van laagdrempelige toegang tot de zorg.

Als ik mezelf een online score mag geven zou dat een 8 zijn.

Ruth Slagter is geboren en getogen in Groningen, waar zij nu nog steeds woont. Ze is afgestudeerd als apotheker en arts, en is sinds 2012 huisarts. Als uit de hand gelopen hobby verhuurt zij tevens zeilschepen in Turkije en Griekenland, samen met haar partner. Ruth is sinds 2019 Online Huisarts bij Medicinfo.