Huisarts Paul Albert zet Medicoo in bij dreigende overbelasting praktijk
16 oktober 2020

Medicoo ingezet tegen dreigende overbelasting huisartsenpraktijk

Zorg op afstand ingezet tegen dreigende overbelasting huisartsenpraktijk

Allerlei mogelijke problemen door corona én wellicht een hoogseizoen met 40.000 toeristen die medische zorg nodig hebben. Huisarts Paul Albert uit Ouddorp vroeg zich af of zijn praktijk dat wel aan zou kunnen. Hij luidde de noodklok. Daardoor ontstond een succesvolle pilot met Medicoo, een dienst voor zorg op afstand van Medicinfo. Het aantal telefoontjes naar de praktijk nam met 50% af en daardoor ook de aanloop. “We hebben daardoor een goed behapbaar toeristenseizoen achter de rug”, blikt Albert terug.

Het badplaatsje Ouddorp op Goeree-Overflakkee telt zo’n 9000 inwoners. Tijdens een goed toeristenseizoen komen daar soms wel 40.000 tijdelijke inwoners bij. En dan zijn er nog de vele dagjesmensen die zich met een wespensteek of verstuikte enkel bij huisartspraktijk Kop van ‘t Eiland melden. “De drukte is bij ons altijd heel wisselend en dus moeilijk in te plannen”, vertelt huisarts Paul Albert. In 2020 kwam daar nog een onvoorspelbare factor bij: “Aan het begin van de coronapandemie had niemand nog een idee wat komend jaar ging brengen, niet qua drukte en niet qua ziekte van personeel. We wisten daardoor niet of we dit jaar de vele toeristen er bij konden hebben, zonder dat de zorg voor onze eigen patiënten daaronder te lijden zou hebben. We záten al aan onze max.”

Zorg op afstand met Medicoo

Albert en zijn collega’s besloten zorgverzekeraar CZ, de veiligheidsregio, maar ook de campinghouders op de hoogte te brengen van hun kopzorgen: “We hebben laten weten dat we de zorg dit jaar misschien niet aan zouden kunnen. Zorgverzekeraar CZ dacht gelukkig goed met ons mee en wees ons uiteindelijk op de Medicoo-dienst van Medicinfo.”


Met Medicoo kunnen mensen zorg op afstand krijgen vanuit een medisch contact center in combinatie met een app. Deze service is oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten die geen eigen huisarts hebben, vaak omdat de huisartsenpraktijk in hun regio vol zit. Via de app kunnen ze contact opnemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige in het medisch contact center van Medicinfo die ze kan verwijzen voor een beeldbel-consult met een huisarts, eventueel opgevolgd door een fysieke afspraak. Na een paar brainstormsessies werden alle partijen het erover eens dat de dienst ook een oplossing zou kunnen zijn voor de dreigende overbelasting van de huisartsenpraktijk in Ouddorp

Toeristen Ouddorp informeren

Medicinfo zorgde ervoor dat de dienst binnen een maand in gebruik genomen kon worden en de pilot kon starten. Daarmee diende zich meteen een eerste vraagstuk aan vertelt Albert. “Hoe informeer je toeristen dat ze eerst een app moeten downloaden voordat ze de huisarts bellen? Een heleboel mensen gaan elk jaar op vakantie in Ouddorp. Ze weten hier de weg. Dus als er wat is, bellen ze naar de praktijk of staan ze voor de balie. We moesten dus een heuse voorlichtingscampagne voeren. Alle campinghouders kregen voorlichting over Medicoo. We informeerden de VVV, we hingen pamfletten op de ramen van de praktijk met ‘Download de app’. En we verspreidden folders. De eerste week was er nog wel verwarring onder patiënten en zelfs ons eigen personeel. Toch werd het al snel normaal.”

“We hebben een goed behapbaar toeristenseizoen achter de rug. Het lukte de meeste mensen om de app te downloaden en te gebruiken. Het aantal telefoontjes naar de praktijk daalde met maar liefst 50%, daardoor kregen we ook minder aanloop.”

Pilot door succes verlengd

De pilot werd uiteindelijk een groot succes en wordt daarom verlengd tot na de herfstvakantie. Punten voor verbetering waren er evengoed vindt Albert: “De toegankelijkheid voor Duitsers en andere anderstaligen kan bijvoorbeeld beter. Ook moet de betaling bij buitenlandse toeristen beter geregeld worden. Maar we waren uitermate tevreden dus we houden de pilot graag in stand. Zo kunnen we de dienst verder finetunen en weer opnieuw evalueren. Ik denk persoonlijk dat we nog een heel toeristenseizoen met allerlei coronavraagstukken blijven zitten. Daarom zetten we Medicoo graag langer in.” Toch ziet Albert ook in een post-coronatijdperk een toekomst voor Medicoo. “Natuurlijk niet als vervanging van de huisarts, maar als ondersteuning. Er zijn een aantal regio’s die moeite hebben om voldoende huisartsen aan te trekken. Dan is deze oplossing een hele persoonlijke aanvulling. Ik weet dat er huisartsen zijn die het als concurrentie zien, maar wij hebben dat helemaal niet zo ervaren.”