Oekraïense vluchtelingen krijgen online huisartsenzorg
Oekraïense vluchtelingen die onderdak hebben gekregen in Tilburg en Hoeksche Waard kunnen hun zorgvragen stellen via de Medicoo app van Medicinfo. Via deze app ontvangen Oekraïense vluchtelingen gezondheidsadvies in hun eigen taal. De app vertaalt de zorgvraag automatisch naar het Nederlands. Het medisch team van Medicinfo, dat bestaat uit verpleegkundigen en huisartsen, geeft advies via chat. Het Nederlandse advies dat het medisch team geeft, verschijnt vervolgens in het Oekraïens of Russisch in de chat bij de patiënt.
Oekraïense vluchtelingen in Tilburg en Hoeksche Waard
De gemeente Tilburg is verdeeld in 5 wijken, namelijk Noord, Reeshof, West, Centrum en Dorpen. Per wijk wordt de app beschikbaar gesteld en worden de vluchtelingen én betrokken huisartsenpraktijken uitgebreid voorgelicht over de werkwijze.
De Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties kregen tijdens een bewonersbijeenkomst uitleg over het Nederlandse zorgsysteem en instructies over het gebruik van de Medicoo app. Het team van de gekoppelde huisartsenpraktijk werd bezocht door de projectgroep, waar zij uitleg gaven en vragen konden beantwoorden. Met een brief werden vluchtelingen bij particulieren geïnformeerd.
Op de opvanglocatie in Piershil in Hoeksche Waard gaat het om zo’n 130 mensen die er tijdelijk verblijven. Omdat ook zij behoefte hebben aan huisartsenzorg heeft de gemeente met de GHOR (onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid) en de zorggroep, besloten om Medicoo aan te bieden.
Chatten in de eigen taal
Elke zorgvraag wordt persoonlijk beantwoord door het medisch team van Medicinfo. Door de toevoeging van automatische vertaling kan zowel de patiënt als de zorgverlener in de eigen taal communiceren in de app. Hierdoor is de app nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor Oekraïense gasten die Medicoo gebruiken.
Daardoor wordt 50% van de initiële zorgvragen door Medicinfo zonder tussenkomst van de huisartsenpraktijk opgelost. Zonder deze app, zouden alle Oekraïners rechtstreeks met de doktersassistente bellen.
Onze ervaring geeft het volgende beeld:
- 50% van de initiële zorgvragen wordt door Medicinfo zonder tussenkomst van de huisartsenpraktijk opgelost.
- In een wijk waar 300 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, zijn drie fysieke afspraken per week nodig.
- Bij deelname van 3 praktijken in deze wijk, ziet elke praktijk één Oekraïense vluchteling per week.
- Elke patiënt is vooraf goed getrieerd en daarmee is duidelijk waarvoor deze patiënt komt.
De declaratie verloopt (eenvoudig) via VECOZO volgens passantentarief.
“Vele Oekraïners hebben hals over kop huis en haard moeten verlaten. Medische achtergrondinformatie is vanzelfsprekend niet beschikbaar in het land waar men opvang heeft gezocht. En dan moet je in een vreemd land in gesprek met een arts die jouw taal niet machtig is en wiens taal jij ook niet spreekt. Terwijl juist praten over je gezondheid, over klachten en over medische zorgen heel nauw komt. Wij zijn erg verheugd met de online zorg die nu geboden wordt. Dit ondersteunt onze medische professionals. En nog veel belangrijker: het brengt rust bij de Oekraïense vluchtelingen.”
Yusuf Çelik, Wethouder Asiel en Integratie, Gemeente Tilburg
Tamara Schiedon, accounthouder huisartsen voor de GHOR ZHZ: “Met de inzet van deze app kunnen we echt wat druk op de huisartsenzorg verminderen.