Dokter Appke vermindert druk op huisartsenpost Friesland

Het is erg druk bij huisartsenpost Dokterswacht Friesland. De vraag naar zorg neemt toe en mensen bellen regelmatig met klachten die kunnen wachten tot de volgende werkdag, als de eigen huisarts er weer is. Daarnaast heeft de Friese huisartsenpost, net als in heel Nederland, te maken met een personeelstekort. Hierdoor loopt de wachttijd soms onnodig hoog op. Om de huisartsenzorg in Friesland goed toegankelijk te houden, hebben Dokterswacht Friesland, de Friese Huisartsen Vereniging (FHV) en zorgverzekeraar De Friesland besloten Dokter Appke (ontwikkeld door Medicinfo) in te zetten als ondersteuning van de huisartsenpost.

Zorgverzekeraar De Friesland werkt al langer met Dokter Appke, een app waarmee verzekerden met medische vragen kunnen chatten en beeldbellen met het medisch team van Medicinfo. Nu wordt deze ingezet om ook de huisartsenpost te ondersteunen. “Als er sprake is van spoed, dan kun je Dokterswacht Friesland bellen in de avond, nacht en weekenden. We snappen heel goed dat het soms lastig is, om te weten of iets een spoedgeval is. Bij twijfel bellen mensen meestal naar Dokterswacht Friesland. Het aantal telefoontjes is hierdoor enorm toegenomen, terwijl we onvoldoende medewerkers hebben. We vragen iedereen daarom bij twijfel of het een spoedvraag betreft eerst te kijken op thuisarts.nl. Kom je er niet uit, dan kun je chatten met het medisch team achter Dokter Appke. Juist door deze app in het weekend in te zetten, wordt de huisartsenpost op deze drukke momenten ondersteund”, aldus Carolien Lodewijk van Dokterswacht Friesland.

Over Dokter Appke

Medicinfo ontwikkelde Dokter Appke in opdracht van De Friesland en wordt nu als onderdeel van een proef beschikbaar voor iedereen, dus ook voor mensen die elders verzekerd zijn. Tussen 9.00 en 21.00 uur op zaterdag en zondag zijn er bij Medicinfo meer verpleegkundigen en huisartsen beschikbaar om online vragen te beantwoorden. Inmiddels is al in twee weekenden een proef gedraaid. Er werden zo’n 600 vragen gesteld. Een deel konden online worden afgehandeld met een zelfzorgadvies. In de andere gevallen moesten patiënten toch contact opnemen met Dokterswacht Friesland, werden ze doorgestuurd naar de online huisarts van Medicinfo of de eigen huisarts.

Voor alle verzekerden op proef

Tot en met zondag 7 november wordt Dokter Appke tussen 9.00 en 21.00 uur ingezet in de weekenden. Alle zorgverzekeraars zijn betrokken bij de proef en zo kan Dokter Appke patiënten van alle zorgverzekeraars helpen. Cid Berger, directeur Merk, Marketing & Sales van De Friesland: “Met dit initiatief willen we de druk op de huisartsenpraktijk en huisartsenposten in Friesland verminderen en beter verdelen. We zijn heel blij dat Dokter Appke hier een goede rol in kan spelen en dat we hier samen met alle zorgverzekeraars de schouders onder zetten.”

Foto: Stefan Hanekamp (innovatie adviseur en ontwikkelaar) en Cid Berger (directeur merk, marketing en sales) van De Friesland

“Met dit initiatief willen we de druk op de huisartsenpraktijk en huisartsenposten in Friesland verminderen en beter verdelen. We zijn heel blij dat Dokter Appke hier een goede rol in kan spelen en dat we hier samen met alle zorgverzekeraars de schouders onder zetten.”