Verpleegkundige Agnes van Grinsven
30 juni 2022

App de Verpleegkundige in CZ magazine

Collega Agnes van Grinsven vertelt in het CZ magazine over haar werk voor de dienst App de Verpleegkundige.

Met App de Verpleegkundige geven we verzekerden van CZ online advies als zij medische vragen hebben. “Dat ik van mensen hoor dat ze onze gesprekken als heel persoonlijk en prettig ervaren en ik ze echt heb geholpen, vind ik geweldig”. Voor het CZ magazine werd Agnes geïnterviewd over haar ervaringen.

Agnes werkt als verpleegkundige voor het medisch team van Medicinfo en helpt in die rol de verzekerden van CZ met hun medische vragen. Zij vindt de app laagdrempelig. “Mensen hoeven alleen hun telefoon te pakken en een berichtje te sturen. Dat kan ook anoniem. Hierdoor stellen mensen ook vragen waarmee ze niet goed naar de huisarts durven. Over anticonceptie, insectenbeten of huiduitslag bijvoorbeeld”, vertelt Agnes. “Mensen kunnen ook een foto meesturen. Dat zegt soms meer dan honderd woorden. Ik geef zelfzorgadvies of neem contact op met een arts. Vaak kunnen we direct passend advies geven en iemand geruststellen.”

Medisch advies via app

Via de app krijgt de verzekerde altijd contact met gediplomeerde en geregistreerde verpleegkundigen. Als het nodig is, overleggen zij met een arts. Agnes: “Er zit een heel medisch team achter de app. Dat is ook de kracht ervan: iedereen is deskundig en heeft veel ervaring in de zorg. Wij kunnen makkelijk met elkaar overleggen. En de gebruiker krijgt snel passend advies. Medisch advies, bij fysieke en mentale klachten. Maar ook zelfzorgadvies, bij keel- of oorpijn. Of tips om te stoppen met roken of om af te vallen.”

Dat betekent overigens niet dat Agnes en haar collega’s op de stoel van de arts gaan zitten. “De mensen die wél naar de huisarts of medisch specialist moeten, verwijzen we door. Maar voor heel veel mensen is dat niet per se nodig, zij zijn geholpen met onze adviezen. Zo nemen we druk bij huisartsen weg. Een win-winsituatie.”

Persoonlijk contact

Hoewel de verpleegkundige en de zorgvrager niet tegenover elkaar zitten, bouwen ze via de app wel een vertrouwensband op, vertelt Agnes. “Mensen hebben vaak hetzelfde aanspreekpunt. Er zit écht een persoon achter de app. Omdat ik goed weet wat er speelt, kan ik mensen echt helpen. Maatwerk. Dat ik van mensen hoor dat ze onze gesprekken als heel persoonlijk en prettig ervaren én ik ze echt heb geholpen, vind ik geweldig.”