9 maart 2021

Blog – Grenzeloze zorg

Suzanne van Cromvoirt, onze online huisarts vanuit Ottowa, Canada

Goedemid….eh, ik bedoel goedenavond! Tijdens menig spreekuur in de week moet ik goed opletten in welke tijdszone de patiënt tegenover mij zich bevindt. Meestal gaat het goed. Mede dankzij de wereldklok op mijn smartphone. Ondanks dat mijn dokterstas in Nijmegen is achtergebleven, dokter ik sinds enkele maanden vanuit Ottawa, Canada’s hoofdstad. Voor Medicinfo ben ik één van de online huisartsen.

Een jaar wonen, reizen en werken in een ander land was een lang bestaande wens. Mijn man heeft van de vakgroepen orthopedische chirurgie in een Nederlands ziekenhuis en het ziekenhuis in Ottawa de kans gekregen zich te verdiepen in zijn aandachtsgebied. In september 2020 vertrokken we, midden in een pandemie, voor 11 maanden naar Canada. Bureaucratie en tal van eisen staan tijdelijk werken als huisarts in Canada in de weg. Maar stilzitten is niet aan mij besteed. En langere tijd niet bijdragen aan de Nederlandse huisartsgeneeskunde, ook niet.

Waar plichtsbesef en interesse voor zorginnovatie elkaar ontmoeten, kom je al snel uit bij Medicinfo. Medisch Directeur, Steven van Kemenade, zag een samenwerking op zeer grote afstand wel zitten. Ondanks het tijdsverschil. Gelukkig was een collega-huisarts vanuit een soortgelijke situatie mij voorgegaan, tot grote tevredenheid.

Een avondspreekuur in de middag

Na een lange week als (waarnemend) huisarts in de praktijk is een beeldbelconsult om 21.00 uur voor mijn collega’s in Nederland niet altijd ideaal. Voor mij is dat juist een perfect moment. Vaak maak ik nog een korte wandeling in de sneeuw en begin ik, 15.00 uur mijn tijd, fris aan een ‘avondspreekuur’. Een enkele oplettende patiënt valt het op dat het bij mij nog licht is.

De goede triage door het team van verpleegkundigen in Nederland is onmisbaar. Hierdoor worden zonder uitzondering beeldbelconsulten naar tevredenheid afgerond. Dat geldt voor zowel de patiënt als de huisarts. Met enige aansturing en creativiteit: “misschien kun je een lampje in je neusgat schijnen en je neus omhoogduwen” lukt ook een lichamelijk onderzoek op afstand. En digitaal een neus onderzoeken is ten tijde van een pandemie nog eens veiliger ook.

“Zo hielp ik vanuit het besneeuwde Canada via een geruisloze beeldbelverbinding een jongeman in tropisch Mexico.”

Een online beeldbelconsult vanuit Mexico

Mijn laatste consult is me bijgebleven als parel van digitale consultatie. Een jonge man kon zich na lange tijd met zijn Russische vriendin in Mexico herenigen. De reden hiervoor waren de minder strenge restricties in dat land. Echter, vanuit daar kon hij voor zijn onschuldige maar hinderlijke probleem niet terecht bij zijn huisarts in Nederland. Telefonisch contact was niet gelukt en zijn huisarts bood nog geen e-consulten aan. Toen kwam hij uit bij de Online Huisarts. Zo hielp ik vanuit het besneeuwde Canada via een geruisloze beeldbelverbinding een jongeman in tropisch Mexico. Op de voor ons beide vertrouwde Hollandse manier. We sloten het consult dit keer glimlachend af met “goedemiddag!”