13 december 2021

Hoe online ben jij?

Online huisarts Elionne van den Brand over de voordelen van digitalisatie in de huisartsenzorg en het belang van persoonlijke aandacht.

Ik ben een puzzelaar. Dat vind ik leuk; observeren, analyseren en een oplossing vinden. Als huisarts bij Medicinfo komt dit goed van pas tijdens de videoconsulten die ik met patiënten heb. Het is een leuke uitdaging om uit te zoeken hoe je het beste een patiënt kunt helpen. Als hij vertelt over zijn klachten is het belangrijk de context van de patiënt erbij te betrekken. Door goed te luisteren en door te vragen kun je er vaak al achter komen hoe je iemand kunt helpen.

Ook in onze huisartsenpraktijk is op digitaal gebied al veel mogelijk; online afspraken maken, foto’s versturen, e-consulten en sinds corona is daar beeldbellen bijgekomen. Toch mogen de technologische ontwikkelingen binnen huisartsenpraktijken wat mij betreft best nog wat sneller gaan. Huisartsenposten zijn wat dat betreft vooruitstrevender en ook in het eerstelijns diagnostisch centrum waar ik twee dagen werk als stafarts maken ze ongelooflijke sprongen in digitalisering.

Het zou fijn zijn als de systemen en HISsen van zorgverleners beter gegevens kunnen uitwisselen. Er zijn te veel systemen die los van elkaar functioneren. Ook zie ik meer mogelijkheden op het gebied van AI en meedenkende programma’s. Ik gebruik het elektronisch voorschrijven al regelmatig. Daarnaast zijn er mogelijkheden te bedenken dat het HIS automatisch suggesties toont aan de hand van gegevens in het HIS.

De technologische ontwikkelingen zijn ook in het voordeel voor patiënten. Voor hen is het namelijk fijn als hun dossier inzichtelijk is voor andere zorgverleners, én voor henzelf. Via dat dossier kunnen we tevens communiceren, uitslagen zichtbaar maken die door ons als huisarts al zijn voorzien van een advies. Dat scheelt ook veel telefoontjes. Dit vraagt enige verantwoordelijkheid, maar patiënten kunnen dat beter dragen dan soms gedacht wordt. Ze krijgen er meer regie voor terug.

Steeds meer zaken kunnen online worden geregeld, dat doe ik zelf ook. Daarom verwacht ik dat patiënten de komende jaren zelfstandiger worden. Als huisarts werkzaam in de praktijk én als online huisarts bij Medicinfo kan ik daar een mooie bijdrage aan leveren. Persoonlijke aandacht voor de patiënt staat bij mij altijd voorop, zowel in de praktijk als online.

Hoe online ben ik? Ik geef mezelf een 8.

Elionne van den Brand is geboren in 1965 en woont in Berlicum. Ze studeerde geneeskunde in Maastricht en is in 1994 afgestudeerd als huisarts in Nijmegen. Ze heeft een eigen praktijk in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is ze stafarts bij Diagnostiek voor U te Eindhoven en sinds 2019 Huisarts bij Medicinfo.