Vinger aan de pols: Wim de Graaff
Wim de Graaff is als medisch specialist verbonden aan onze dienst Vraag het de Medisch Specialist. Hiermee bieden we patiënten ondersteuning bij het nemen van belangrijke beslissingen en het beter begrijpen van een diagnose en behandelopties. Dat doen we met een team van onafhankelijke specialisten. En Wim is er daar een van.
Wat was voor jou de belangrijkste reden om medisch specialist te worden bij Medicinfo?
“De oplossing van Medicinfo om patiënten op afstand nadere uitleg te geven over een diagnose of behandeling sprak me aan. In combinatie met de wetenschap dat patiënten nog veel vragen hebben na een consult. Minder dan 50% van de inhoud van het consult wordt namelijk onthouden. Die extra uitleg bevordert onder andere therapietrouw, en helaas is dat vaak nodig. Het is voor mij heel bevredigend als ik merk dat een patiënt blij of opgelucht is en/of snapt wat er aan de hand is. En dat vertellen ze!”
Op welke manier kan jij mensen met twijfels over een diagnose of behandeling ondersteunen met de diensten van Medicinfo?
“Door eerst te horen wat patiënten denken en wat ze begrepen hebben. Dan eventuele belemmerende overtuigingen te bespreken, evenals het evidence based gedeelte. Hierbij speelt ook mijn praktijkervaring een rol. Onze belangrijkste meerwaarde is niet de apparatuur (wellicht wel voor oncologen) maar onze kennis en uitleg. Dit is ook het grootste gedeelte van het consult. Ik laat patiënten vaak letterlijk herhalen wat ik heb gezegd, om te controleren of ze het echt hebben begrepen. Zoals ik al zei, minder dan de helft blijft namelijk hangen.”
Wat zijn de meest voorkomende vragen en zorgen die aan jou worden voorgelegd?
“Patiënten hebben vaak vragen en eigen ideeën. Ik bereid ze voor op een gesprek met hun eigen arts, vertel hoe ze het een en ander het beste kunnen verwoorden. Of hoe ze kunnen zorgen dat de arts luistert naar hun ideeën. Ik probeer second opinions te voorkomen; ik laat ze teruggaan naar hun eigen arts. Soms krijg ik ook medisch inhoudelijke vragen die ik rustig kan beantwoorden. En ik merk af en toe dat patiënten zich niet gehoord voelen door de eigen arts omdat deze al een idee heeft wat er aan de hand is.”
Hoe ziet jouw vakgebied er over 5 jaar uit? Wat zijn de trends en ontwikkelingen?
“Ik hoop minder controle consulten waardoor wachttijden korter zouden worden. Ook zou de doorstroom van jonge artsen binnen de huidige maatschappen meer aandacht moeten krijgen. En er komt hopelijk iets meer vertrouwen in klinieken. Idealiter zouden ziekenhuizen meer complexe en spoedzorg kunnen doen, klinieken de laag complexe zorg. Ik denk dat het gebruik van zorg op afstand en teleconsultatie zal blijven stijgen de komende jaren.”
Welke rol kan digitale zorg daarin spelen?
“Digitale zorg lijkt zeer geschikt voor de anderhalvelijnszorg en consulten op afstand. Het kan gedeeltelijk processen vervangen en vergemakkelijken. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk om even digitaal te overleggen. Bij anamnese kunnen online vragenlijsten een groot deel overnemen. Daar ben ik nu zelf mee bezig bij de Obesitas poli. Dat zijn we nu aan het optimaliseren, om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke informatie vooraf verzamelt.”
Naam: Wim de Graaff
Functie: Internist-endocrinoloog
Werkzaam bij: PoliDirect, CareBalloon, Acibadem IMC, Achmea (hoofd medisch advies)