29 juni 2020

Wanneer de huisarts een stap te ver is

Online consult vanuit huis

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en je loopt lekker door de natuur. Je ziet een hekje op je pad verschijnen en denkt ‘daar spring ik wel even overheen’. Tot zover gaat alles goed, maar bij het neerkomen klapt je enkel dubbel. Lopen en auto rijden doen zeer, maar je weet thuis te komen. Daar wordt je enkel dik en blauw.

Het overkomt een man van 36. Aan Marielle vertelt hij via een van onze apps, die we namens verschillende zorgverzekeraars aanbieden, uitgebreid zijn verhaal. “Het liefst zou hij in de auto zijn gestapt en naar de huisarts gereden, maar dat kon hij niet. Vermoedelijk was zijn enkel verstuikt, misschien wel gebroken. Dat wilde hij graag bespreken met een huisarts.”

“Gelukkig kon ik snel een online consult inplannen, zodat hij kon beeldbellen met een van onze huisartsen.” Vanuit huis laat de man zijn enkel voor de camera zien en vertelt dat het dik en warm aanvoelt, maar er wel op kan staan en een klein stukje kan lopen. Met aanvullende vragen en begeleid zelfonderzoek, kan de huisarts met grote waarschijnlijkheid vaststellen dat er niks is gebroken. De enkelband is mogelijk opgerekt of (in)gescheurd.

Hoewel het vanzelf geneest, krijgt hij het advies om dagelijks een klein stukje te lopen, maar bij pijn te stoppen. Als de pijn of zwelling na vier dagen nog niet verdwenen zijn, dan moet hij weer contact opnemen met de huisarts. Bij instabiliteit kan intapen zinvol zijn. Zodra de pijn en de zwelling verdwenen zijn, kan hij de enkel gaan trainen om de stabiliteit te verbeteren. “Het was een opluchting voor hem dat zijn enkel niet gebroken was. Met deze tips zal hij snel weer in de natuur te vinden zijn.”

Marielle is verpleegkundige bij ons Medisch Contact Center