29 april 2020

Zorg op afstand toont z’n waarde

Medicinfo in coronatijd

Was de trend al dat het aantal vragen dat we bij Medicinfo ontvangen per app alsmaar stijgt, vanaf maart explodeert het werkelijk. Vergeleken met dezelfde periode in 2019, werden er drie keer zoveel vragen gesteld. Vanzelfsprekend zaten daar veel vragen bij over het coronavirus (30%), op sommige dagen zelfs meer dan de helft. Ook zonder de coronavragen is het aantal ten opzichte van een jaar eerder verdubbeld.

Opvallend is dat de oudere populatie onze apps weet te vinden en comfortabel is met zorg op afstand. Zeker 43% van de gebruikers is in deze periode namelijk ouder dan 50 jaar. Voor de corona uitbraak was dat ongeveer 1 op de 5. Het valt ook op dat vrouwen vaker vragen stellen dan mannen. Wellicht treden zij vaker als gezinshoofd op bij gezondheidsvragen die het hele gezin aangaan.

Vanwege de ontstane druk op de (huisartsen)zorg, hebben we eind maart de Medicoo app gelanceerd. Hiermee kunnen mensen vragen over hun gezondheid stellen aan onze gediplomeerde verpleegkundigen en, indien nodig, beeldbellen met een huisarts. De inzet van Medicoo en andere Medicinfo oplossingen dragen bij aan het verlagen van de druk op de reguliere zorg. 92% van de vragen hebben we namelijk afgehandeld zonder door te verwijzen. Vragen waarmee mensen anders wellicht naar de huisarts waren gegaan.